Gyakran ismételt kérdések

Cserelap

Felhívjuk a csapatok figyelmét, hogy minden mérkőzésen egyesületi felelősség, hogy a (saját) csapat számára biztosított legyen a cserelap. Az www.smfoci.hu oldalon a Formanyomtatványok/Cserelap oldalról, vagy a következő linkről letölthető: /media/gallery/1/7/files/letolthetoanyag_19.pdf

 

A korosztályos szabályokra mi vonatkozik?

(3) A korcsoportoknál betartandó szabályok:

a) Férfi felnőtt: bajnoki, kupa és egyéb mérkőzéseken a mérkőzés napjáig a 16., női felnőtt a 15. életévét naptári napra betöltött és annál idősebb korú labdarúgó vehet részt, kivéve, ha a versenykiírás a korosztályra vonatkozóan ettől eltérően rendelkezik.

b) U19, U18 és U17 korosztályú mérkőzéseken fiatalabb korosztályú labdarúgó akkor vehet részt, ha a 15. életévét a mérkőzés napjáig naptári napra betöltötte, kivéve, ha a versenykiírás a korosztályra vonatkozóan ettől eltérően rendelkezik.

c) U16, U15 és U14 korosztályú nagypályás labdarúgó mérkőzésen fiatalabb korosztályú labdarúgó akkor vehet részt, ha a 13. életévét a mérkőzés napjáig naptári napra betöltötte.

d) csökkentett pályaméretű, vagy kispályás mérkőzéseken a korosztályos versenykiírásban meghatározott életkor közöttiek, de legalább a betöltött 5. életévét követően vehetnek részt mérkőzéseken.

e) az OTP-Bozsik program keretén belüli rendezvényeken a korosztályos fiú csapatokban egy évvel idősebb leányok is szerepelhetnek.

Korosztályok a 2015/2016-os bajnoki évben:

  U-7: 2009.01.01-2010.12.31.
  U-9: 2007.01.01-2009.12.31.
U-11: 2005.01.01-2007.12.31.
U-13: 2003.01.01-2005.12.31.
U-14: 2002.01.01-2003.12.31. (A 2004.01.01-12.31. között született Gy/f-es játékengedéllyel rendelkező játékosok is játszhatnak az U-14-es nyúltott pályás bajnokságban!)
U-16: 2000.01.01-2002.12.31.
U-19: 1997.01.01-2001.12.31. (A bajnokságba 5 fő nevezhet az 1995.01.01-1996.12.31. között születettekből.)

 

VÁLTOZÁS A SPORTORVOS(I)NÁL

Kérem mindenki tanulmányozza át, és a jövőben ennek alapján végezze a szűrővizsgálatokat 2015. február 1.-től!

Néhány változásra külön felhívnám a figyelmet ezek:

1. A gyermekkor felső határát 16 évre csökkentettük, tehát 16 éves életkor felett a sportoló 1 évre kap versenyzési engedélyt.

2. 65 év felett a versenyzési engedélyt fél évre adjuk meg és évente kötelező a kardiológiai vizsgálat.

3. 16-35 éves kor között labdarúgás sportágban a szemészeti és ideggyógyászati vizsgálat 2 évente kötelező.

Tisztelettel: Dr. Schiszler Gábor OSH Vezető Főorvos

 

Felhívjuk a figyelmét minden sportszervezeteknek, amely az MLSZ 2014-2015. évi I. és II. osztályú Férfi Ifjúsági U-21 és U-17 korosztályú nagypályás labdarúgó bajnokságban, a 2014-2015. évi I. osztályú Férfi Ifjúsági U-18 és U-16 korosztályú nagypályás labdarúgó bajnokságban illetve a 2014-2015. évi I. és II. osztályú Fiú Serdülő U-15 és U-14 korosztályú nagypályás labdarúgó bajnokságban szerepel:

- a bajnoki mérkőzésen a kispadra csak olyan személy ülhet le, aki regisztrációs kártyával rendelkezik. ( A játékvezetők ellenőrizni fogják és nem fogják engedni, hogy hiányában leüljön a kispadra az érintett személy. Akinek még nincs regisztrációs kártyája, az MLSZ-től kell igényelnie az mlsz.info-n keresztül. Az igényléshez a végzettséget illetve a szerződését fel kell töltenie! );

-  A mérkőző csapat kapusa, akár kezdő-, akár cserejátékos minőségben, sportszervezete azonos napon lejátszott találkozóiból legfeljebb kettő mérkőzésen szerepelhet, de csak kapusposzton. A mérkőző csapat kapusa egy bajnoki-kupa hétvégén (péntek-szombat-vasárnap) legfeljebb két mérkőzés négy félidejében szerepelhet. /MLSZ Versenyszabályzat 11.§ (3) bekezdés/

- Utánpótláskorú labdarúgó bajnoki-kupa hétvégén (péntek-szombat-vasárnap) nem azonos napon, csak kettő mérkőzésen legfeljebb négy félidőt játszhat. /MLSZ Versenyszabályzat 11.§ (4) bekezdés/

- A szünetet kivéve – függetlenül a pályára küldendők számától - a játékosok le- és becserélésére háromszori lehetőség adott sportszervezetenként!

Technikai segítség

Értesítünk minden elektronikus ügyintézésű jogosultsággal rendelkező egyesületi képviselőt, valamint a játékvezető sporttársakat, hogy a következő eljárást kell alkalmazni akkor, ha nem, vagy akadozva működik az " mlsz info "  rendszer  az on-line jegyzőkönyv feltöltése közben:

  • Feltétel: Hibátlan megfelelő sebességű Internet kapcsolat.
  • Böngészőn F12 billentyű megnyomása v. Eszközök menűpontban a Fejlesztői eszközök lehetőség kiválasztása.
  • Böngésző üzemmódban IE10 verzió helyett az IE8 verzió kijelölése.

A tapasztalatok szerint ezzel kiküszöbölhető a böngésző akadozó, nem megfelelő működése az informatikai rendszerben.

12.§ - Játékjogosultság korlátozása
Valamennyi labdarúgó -
, futsal -és strandlabdarúgó bajnokságban (versenyben), az alapszakasz befejezését megelőző három bajnoki (verseny) fordulóban, valamint az azt követő fordulókban (rájátszás, osztályozó) csak annak a labdarúgónak, játékosnak van játékjogosultsága, aki - az alapszakasz utolsó három bajnoki (verseny) forduló időpontja előtt - a sportszervezet igazolt labdarúgója, játékosa volt. Nincs játékjogosultsága, és Versenyigazolványát be kell vonni annak a labdarúgónak, játékosnak, akinek igazolását, átigazolását az alapszakasz utolsó három bajnoki (verseny) forduló időszakában vagy azt követően végezték el.

Átigazolásokkal kapcsolatban:

Mikor és milyen feltételek mellett postázunk igazolásokat?

Postán beérkezett igazolásokat csak abban az esetben fogadunk be, ha a NYIÁSZ-ban közölt útmutatásnak hiánytalanul megfelelnek. Amennyiben ez nem valósul meg, a kérelem teljesítését elutasítjuk, és postán visszaküldjük.

Az elkészített versenyengedélyeket minden héten pénteken ajánlott levélben postázzuk az Egyesület hivatalos címére. A kézbesítőtől át nem vett levelet nem postázzuk ki többször! A postaköltséget minden esetben továbbszámlázzuk az Egyesületnek!

Az átigazolási időszakban postai úton küldött igazolásokat nem készítünk!

 

Mérkőzés rendezés feltételei:

Kötelező WINNER márkájú labdákkal játszani a mérkőzéseken?

Igen, a Kupában és a Bajnokság összes osztályában is, felnőttben és utánpótlásban egyaránt.

Kinek kell biztosítania a mérkőzéslabdákat?

A hazai egyesületnek.

Hol lehet beszerezni a labdákat?

A ZOOMSPORT boltjában, Kaposvár Ady Endre utca, vagy közvetlenül a gyártótól - elérhetőség az Igazgatóság honlapján, a Támogatóink menüpontban.

 

Szabályváltozások 2012. július 1-től - játékosok felszerelése:

Mi a teendő a sportnadrág színétől eltérő termonadrágok viselésénél?

47.§ (2) A játékvezető a mérkőzés megkezdése előtt köteles meggyőződni arról, hogy: az izommelegítő nadrág színe azonos-e a sportnadrág színével ( kivéve az amatőr bajnokságokat).

Mi a helyzet rögzítőszalagok  használatakor?

III.4. szabály: Ha külsőleg ragasztószalagot vagy más hasonló anyagot alkalmaznak, akkor annak színének meg kell egyeznie a harisnyának azon színével, amely részén alkalmazzák.

Magyarázata: Egyre több játékos használ túlzottan sok ragasztószalagot a sportszárán kívül. Ez a színek sokaságát jelenti, amely teljesen megváltoztatja a sporszárak kinézetét. Ez zavaró lehet, különösen a játékvezető asszisztensek számára, akiknek szükség esetén a sportszárat is figyelniük kell egy szituáció megítélésénél.

Általános rendelkezések a 2015/16-os bajnoki és kupa mérkőzésekkel kapcsolatban:

  • Mi az előírás a megyei U-14-es korosztályban a 2015/16-os évadban?

Bajnokság résztvevői: 2002.január 1-én és 2003.december 31.között születettek. A versenyjegyzőkönyvbe beírt 7 fő cserejátékos közül a bajnokságban 7 fő játékos cserélhető.

A mérkőzéseket WINNER márkájú labdákkal kell lejátszani. A mérkőzés digitális jegyzőkönyvét a helyszínen, interneten keresztül kell elkészíteni és kinyomtatni. A megfelelő internetes kapcsolatot a játékvezetői öltözőben kell biztosítani. A bajnoki mérkőzéseken a kispadon csak alapkártyával rendelkező személyek foglalhatnak helyet.

Játékidő: 2x35 perc

  • Mi az előírás a megyei U-16-os korosztályban?

Bajnokság résztvevői:  2000.január 1-én és 2002.december 31.között születettek.

A versenyjegyzőkönyvbe beírt 7 fő cserejátékos közül a bajnokságban 7 fő játékos cserélhető.

A mérkőzéseket WINNER márkájú labdákkal kell lejátszani. A mérkőzés digitális jegyzőkönyvét a helyszínen, interneten keresztül kell elkészíteni és kinyomtatni. A megfelelő internetes kapcsolatot a játékvezetői öltözőben kell biztosítani. A bajnoki mérkőzéseken a kispadon csak alapkártyával rendelkező személyek foglalhatnak helyet.

Játékidő: 2x45 perc

 

  • Mi az előírás a megyei U-19-es korosztályban?

Bajnokság résztvevői:  1997.január 1-én és 2001.december 31.között születettek. Bajnoki mérkőzésre 5 fő 1995. január 1. és 1996.december 31. között született labdarúgó nevezhető

A versenyjegyzőkönyvbe beírt 7 fő cserejátékos közül a bajnokságban 7 fő játékos cserélhető.

A mérkőzéseket WINNER márkájú labdákkal kell lejátszani. A mérkőzés digitális jegyzőkönyvét a helyszínen, interneten keresztül kell elkészíteni és kinyomtatni. A megfelelő internetes kapcsolatot a játékvezetői öltözőben kell biztosítani. A bajnoki mérkőzéseken a kispadon csak alapkártyával rendelkező személyek foglalhatnak helyet.

Játékidő: 2x45 perc


Játékidő: 2x45 perc

  • Milyen előírás van az öregfiúk bajnokságra vonatkozólag?

Bajnokság résztvevői: 1981.december 31. előtt születettek.

A pályára lépéshez érvényes sportorvosi engedély és érvényes "ÖF" versenyengedély szükséges.(MLSZ SMI által hitelesített)

A versenyjegyzőkönyvbe beírt 11 fő cserejátékos közül a bajnokságban 11 fő játékos cserélhető  - a folyamatos csere megengedett a szabályok szerint!!

 A mérkőzés digitális jegyzőkönyvét a helyszínen, interneten keresztül kell elkészíteni (és kinyomtatni.) A megfelelő internetes kapcsolatot a játékvezetői öltözőben kell biztosítani.

Játékidő: 2x45 perc